Antalya'nın şifalı mağaraları: Sağlık ve tarihin buluşma noktası

DAMLATAŞ MAĞARASI: DOKTOR İZNİYLE GİRİŞ YAPILABİLİR
Antalya’nın Alanya ilçesinde deniz kıyısına yakın bir konumda bulunan Damlataş Mağarası, içerisine girenleri sarkıtlardan damlayan su damlalarıyla karşılıyor ve adını da buradan alıyor. 1948 yılında bir dinamit patlaması sonucu keşfedilen mağara, Türkiye Turizm ve Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınarak turizme açılan ilk mağara olma özelliğini taşıyor. İçerideki yüksek karbondioksit ve nem oranı nedeniyle astım hastaları için faydalı olduğu belirtilen mağaraya giriş yapmak isteyenler, doktor raporu alarak mağara yetkililerine başvurmak durumunda. Tedavi süresince sembolik bir ücret ödeniyor.

KARATAŞ MAĞARASI: ŞİFALI ÇAMURU 
Antalya-Isparta karayolu üzerinde, şehir merkezine 23 km uzaklıkta bulunan Karataş Mağarası, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Büyük İskender dönemine uzanan bu mağara, askerlerin şifa bulduğu yer olarak biliniyor. İçerisinde bulunan şifalı çamur ve göletlerin, cilt üzerinde canlandırıcı ve sıkılaştırıcı etkiler yaptığı, pH dengesini düzenlediği ve cilt lekelerini gidermeye yardımcı olduğuna inanılıyor.

YALAN DÜNYA MAĞARASI: AŞK VE ACININ İZİNDE
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde bulunan Yalan Dünya Mağarası, 5 milyon yıllık geçmişi ve yıl boyunca sabit 28 derece sıcaklığı ile astım hastalığına iyi geldiği belirtilen bir yer. Mağaranın üzücü bir hikâyesi de var. Rivayete göre, mağarada yaşayan bir adam ile çevre köylerden bir kız birbirlerine âşık olur ve zamanlarının çoğunu mağarada geçirirler. Bir gün deprem sonucu mağara çöker ve âşıkları ayırır. Aşkları ve hayatları bu şekilde "yalan" olur. Bu trajik olayın ardından mağara, "Yalan Dünya Mağarası" olarak anılmaya başlanır.